weno pomóżcie
gosc: Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny, którego dłuższa podstawa ma długość10cm.
Przekątna tego trapezu jest prostopadła do ramienia i ma 8cm długości, a wszystkie krawędzie
boczne ostrosłupa mają po 13 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
Czemu wysokośc tego ostrosłupa można obliczyć z twierdzenia pitagorasa? R=5, krawedz=13? Nie
widze tego...
28 sty 14:59
Aga1: Jeśli wszystkie krawędzie są równe, to spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu
opisanego na trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej równej 10cm, wtedy R=5.
Od środka okręgu do każdego wierzchołka odległość jest równa R.
28 sty 15:20
gosc: Teraz już wiem i widzę o co kaman, dzięki boska Aga1!
28 sty 15:24