rozwiąż nierówność
artek: prosze o pomoc
x+2/x <=2−3x
28 sty 14:55
łoki: jak by ktoś mógł mi pomóc
28 sty 15:23
Aga1: Ustalasz dziedzinę: x≠0
Przenosisz wszystko na lewą stronę i sprowadzasz do wspólnego mianownika, a potem mnożysz przez
mianownik do kwadratu..
28 sty 15:40
artek: coś takiego mi wyszło
x(3x
2−x=2)
x=0
√Δ=−23
i co dalej
30 sty 08:33
artek: i dziedziną jest xε(0;∞) (chyba)
30 sty 08:44
Aga1:

Mianownik nie może być równy zero .
D=R−{0}=(−
∞,0)∪(0,
∞)
x(3x
2−x+2)≤0
x=0 Δ=−23
x≤0
Uwzględniając dziedzinę
odp
x∊(−
∞,0)
30 sty 09:02