...
Karola: Może ktoś sprawdzić?
Pierwiastkiem równania 2x
3−(3m−1)x
2+7x−m=0 jest liczb −1. Wyznacz wartość parametru m
oraz pozostałe pierwiastki tego równania.
2*(−1)
3−(3m−1)*(−1)
2+7*(−1)−m=0
−2−3m+1−7−m=0
−4m=8 /(−4)
m= −2
2x
3−(3−(−2)−1)x
2+7x−(−2)=0
2x
3−(−6−1)x
2+7x+2=0
2x
3+6x
2+x
2+7x+2=0
2x
3+7x
2+7x+2=0
| | 2 | |
i tu mi wyszło x=0,x=−3,5 , x= |
| |
| | 7 | |
właśnie co do tego nie mam pewności
28 sty 14:27
Kot admin. Co ja pacze? : jakiego stopnia jest to wielomian?
28 sty 14:34
Kot admin. Co ja pacze? : Pierwiastki chyba zgadywane xD
28 sty 14:35
Karola: no stopnia trzeciego tak, obliczylam, tylko nie chce mi sie juz pisac
28 sty 14:37
Karola: wiec mam dobrze, czy nie?
28 sty 14:38
Kot admin. Co ja pacze? : to żadnego nie trafiłaś. Poza tym :
masz podany jeden pierwiastek :
x = −1
podałaś dodatkowo trzy:
| | 2 | |
x = 0 v x = −3,5 v x = |
| |
| | 7 | |
łącznie 4 pierwiastki w wielomianie stopnia III
wtf?
2x
3 + 7x
2 + 7x + 2 (wiemy że −1 jest pierwiastkiem wiec będziemy grupować do (x+1))
2x
3 + 7x
2 + 7x + 2 = 2x
3 + 2x
2 + 5x
2 + 5x + 2x + 2 = 2x
2(x+1) + 5x(x+1) + 2(x+1) = (2x
2
+ 5x + 2)(x+1) − drugi nawias obliczysz już bez problemu
28 sty 14:40
Karola: nie rozumiem
28 sty 14:43
Karola: jak grupowac?
28 sty 14:44
Kot admin. Co ja pacze? : znasz twierdzenie Bezout'a ?
28 sty 14:44
Karola: nie, tego nie ma w programie w liceum chyba
28 sty 14:45
Kot admin. Co ja pacze? : ty jesteś z podstawy czy z rozszerzenia?
28 sty 14:46
Karola: podstawa
28 sty 14:46
Karola: możesz mi wytłumaczyć, będę wiedziała więcej
28 sty 14:47
Kot admin. Co ja pacze? : to się nie dziwie ze nie miałaś takich przykładów. Rozkład takiego wielomianu to raczej
rozszerzenie jest.
28 sty 14:47
Kot admin. Co ja pacze? : dzielenie wielomianów też jest na rozszerzonym?
28 sty 14:48
Karola: nie wiem
28 sty 14:48
Mila:
(2x3+2) +(7x2 +7x) =0
wyłącz czynniki, a następnie skorzystaj ze wzoru a3 +b3
28 sty 14:56
Kot admin. Co ja pacze? : zapewne znasz takie przykłady jak np. ten
x3 + 4x2 − x − 4 = 0
x2(x+4) − 1(x+4) = 0
(x2−1)(x+4) = 0
(x−1)(x+1)(x+4) = 0
x = 1 v x = −1 v x = −4
Ta metoda to metoda grupowania. Grupowaliśmy wyrazy tak aby dało sie wyłączyć jakiś czynnik
przed nawias. Czynnik który jest pierwiastkiem. W tym przykładzie wyłączaliśmy x+4 przed
nawias. Sprawdźmy czy −4 jest rzeczywiście pierwiastkiem.
(−4)3 + 4(−4)2 − (−4) −4 = −64 + 64 +4 − 4 = 0 czyli −4 jest pierwiastkiem.
Teraz wróćmy do twojego przykładu :
Skoro −1 jest pierwiastkiem to : x = −1 ⇔ (x+1) = 0. Czyli z twojego wielomianu możemy wyłączyć
(x+1) przed nawias. Dodatkowo na pewno wiesz że : 7x2 = 5x2 + 2x2 oraz 7x = 5x + 2x
2x3 + 7x2 + 7x + 2 = (2x3 + 2x2 )+( 5x2 + 5x) + (2x + 2 ) = 2x2(x+1) + 5x(x+1)
+ 2(x+1) = (x+1)(2x2 + 5x + 2)
28 sty 14:56
Karola: no ok, coś rozumiem, a co dalej?
28 sty 15:02
Karola: z delty ?
28 sty 15:04
Kot admin. Co ja pacze? : raczej
28 sty 15:14
Karola: ok, dzięki
28 sty 15:25