proszę wyznaczyć macierze X, Y i Z zadane równaniami
kuba: Witam. Nie bardzo wiem jak rozwiązać tego typu zadanie, skoro macierze się nie dzielą....
Niech A =
3 4
2 3
B =
1 2
3 4
C =
3 2
4 1
Proszę wyznaczyc macierze X, Y i Z zadane równaniami:
1. AX = B
2. Y B = C
3. AZB = C
28 sty 13:46
Kot admin. Co ja pacze? : A = macierz
A
−1 = macierz odwrotna do macierzy A
A
−1*A = A*A
−1 = I
I * X = X
czy masz :
AX = B
przemnażam obustronnie przez macierz odwrotną do macierzy A
z odpowiedniej strony
A
−1 * A X = A
−1*B
I X = A
−1 * B
X = A
−1 * B
28 sty 13:48
kuba: dziękówa
28 sty 13:58