28 sty 13:33
Kot admin. Co ja pacze? : Wyznaczniki policzone dobrze.
We wzorach Cramera nie musisz liczyć rzędów macierzy.
Jednakże w odpowiedzi masz błąd.
28 sty 13:44
studentka: przede wszystkim dzieki, za szybka odpowiedz, ale przejde do meritum−nie musze liczyc rzędów,
ale czy muszę pisac że rzad macierzy w jest rowny rzedowi macierzy U? Czy aktualny zapis
bedzie potraktowany jako bledny? Bo wydaje mi sie, ze musze to napisac zeby stosowac owa
metodę. w ktorym momencie sie walnelam? bo nie widze ;x.
28 sty 13:52
Kot admin. Co ja pacze? : Nie musisz pisać nic o rzędach. Tutaj taką rolę pełni wyznacznik główny. Który mówi kiedy układ
jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny.
Pomyliłeś/aś się w liczeniu y.
28 sty 13:54
studentka: −0.8, moj glupi blad. okej, rozumiem. Dziękuję Ci bardzo

! Pozdrawiam serdecznie.
28 sty 14:06
Kot admin. Co ja pacze? : Tylko nie rozumiem sposobu obliczenia z.
Policzyłaś wyznacznik w
z i dlaczego nie wstawiłaś do wzoru :
28 sty 14:09
28 sty 14:48
Kot admin. Co ja pacze? : z = 1,4

Powiedz jeszcze jakiej metody używasz w tym zadaniu. Ja tutaj widzę macierz uzupełnioną później
W, W
x itd.
28 sty 15:00
studentka: no metody roneckera capellego? tylko problem sie pojawil kiedy rzad W nie jest rowny 3, nie
wiem czy ta metode moge zastosowac
28 sty 15:05
studentka: dobra, juz chyba wiem co pochrzanilam. zaraz spróbuję to naprawić i podeślę moje wypociny :s.
28 sty 15:11
Kot admin. Co ja pacze? : Mówiłem chyba coś o rzędach oraz o metodzie wyznacznikowej

WSZYSTKO ZALEŻY OD WYZNACZNIKA GŁÓWNEGO I WYZNACZNIKÓW : W
x W
y W
z . Żadnych rzędów

1. Układ oznaczony :
W ≠ 0
2. Układ nieoznaczony :
W = 0
W
x = W
y = W
z = 0
3. Układ sprzeczny
W = 0
Które kolwiek ≠ 0
28 sty 15:14
studentka: no tak ale kiedy rzad jest rowny 2 to nie robi sie to takim sposobem, ze liczy sie rzad i
porownuje sie go z liczba parametrow? i kiedy liczba parametrow jest wieksza od rzedu to za
jedna zmienna przyjmuje się zależność że np z=s ktore nalezy do liczb rzeczywistych i
rozwiazuje się to takim sposobem:
http://img690.imageshack.us/img690/8855/zdjcie1024.jpg :x?
28 sty 15:27
Kot admin. Co ja pacze? : Tak się zazwyczaj robi gdy mamy do czynienia z macierzami o różnych wymiarach (wtedy nie możemy
policzyć ich wyznacznika)
| | 0 | |
symbol : |
| oznacza że spełnia każda liczba rzeczywista i wprowadzasz parametr. |
| | 0 | |
28 sty 15:30
studentka: czyli generalnie ten sposob, ktorym teraz zrobilam to zadanie jest poprawny? zastanawia mnei
jedynie to, czy kiedy przyjmuje parametr to moge opuścić jedno z równań? i liczyć x i y
względem tylko dwóch.
28 sty 15:37
Kot admin. Co ja pacze? : kiedy masz dziwne rzędy to nie polecam używać wzorów Cramera. Zdecydowanie lepszym sposobem
jest zwyczajne wytworzenie sobie w macierzy macierzy jednostkowej i podanie rozwiązania.
28 sty 15:44
studentka: dzięki
28 sty 15:45