Bardzo proszę o pomoc, mam z tym duży problem
Ola: Granice ciągów:
| | x4 + 3x2 −4 | |
limx−>−1 |
| |
| | x + 1 | |
28 sty 13:29
Krzysiek: a)−1 jest jednym z miejsc zerowych licznika, więc licznik dzieli się przez (x+1), więc możesz
podzielić np. hornerem i wtedy przejść do granicy
b) mianownik zwiększasz więc ułamek zmierza do zera (wstaw sobie za x kilka dużych liczb jak
tego nie widzisz)
c) dzielisz licznik i mianownik przez x i granica to 7
28 sty 13:51
Ola: ok dzieki, drugie i trzecie rozumiem, mógł byś mi wytłumaczyć pierwsze?
28 sty 14:39
Ola: może ktoś wytłumaczyć pierwszy przykład?
28 sty 16:09
Aga1: x4+3x2−4 musisz rozłożyć na czynniki
np. wprowadzając pomocniczą zmienną
x2=t, t≥0
t2+3t−4=t2−t+4t−4=t(t−1)+4(t−1)=(t−1)(t+4)=(x2−1)(x2+4)=(x−1)(x+1)(x2+4)
28 sty 16:15
Krzysiek: licznik dzieli się przez mianownik (bez reszty) więc podziel wielomian przez wielomian, możesz
np hornerem
28 sty 16:15
Aga1: Inny sposób to Tabelką Hornera
W(−1)=(−1)4+3(−1)2=4=0, z tego wynika,że −1 jest pierwiastkiem wielomianu x4+3x2−4,
i ponadto ten wielomian dzieli się bez reszty przez (+1
28 sty 16:19
Aga1: poprawka dzieli się przez x+1.
28 sty 16:20
Aga1: tabelka
1 0 3 0 −4
−1 1 −1 4 −4 0
x4+3x2−4=(x+1)((x3−x2+4x−4)
28 sty 16:24
Ola: dziekuje
28 sty 16:33