Jaki jest na to sposób?
lux: Wielomian
(x2−x)2=4
28 sty 13:25
Krzysiek: 4 na lewą stronę przenieść i skorzystać ze wzoru:
a2 −b2 =(a−b)(a+b)
28 sty 13:27
lux: Przenosząc 4 na lewą stronę, poszedłem jakoś tak:
(x2−x)2−4=0
x4+x2−4=0 (i z tego wyciągam x przed nawias)
x2(x2+x−4)=0 (no i tu delta)
...
Dobrze?
28 sty 13:31
lux: I mam podobny przykład:
(−2x
2+x)
2=1
Prosiłbym o konkretniejszą pomoc
28 sty 17:25
Kot admin. Co ja pacze? : nie o tym mówi wzór skróconego mnożenia
(x2 − x)2 − 22 = 0
(x2 − x − 2)(x2 − x + 2) = 0
dalej już bez problemu.
28 sty 17:27
wmboczek: (x2−x)2−4=((x2−x)−2)((x2−x)+2)=...
dalej 2xΔ i poszukiwanie pierwiastków
28 sty 17:28
lux: "Kocie adminie" po Twoich wskazówkach doszedłem do poniższego rozwiązania:
(x
2−x−2)(x
2−x+2)=0
Δ=1−4*1*(−2)=9
√Δ=3
lub
Δ=1−4*1*2=−7
√Δ=
√−7
I pytanie mam, czy ta jedynka zamieniła się w dwójkę ponieważ wyjęliśmy 2 przed nawias?
A co do drugiego, rozumiem że robi się go analogicznie, ale dlaczego w nim z 4 zrobiło się 2?
28 sty 17:47