.
Kasia: prosze bardzo o pomoc
jezeli bok rombu i jedna z przekatnych maja dlugosci rowne odpowiedni 17 i 14, to ile wynosi
dlugosc drugiej przekatnej
28 sty 13:18
Kot admin. Co ja pacze? : Przekątne przecinają się pod katem prostym i w połowie. Zastosuj tutaj twierdzenie Pitagorasa.
28 sty 13:22
pigor: ... niech
2x = ? − szukana druga przekątna (ta dłuższa) , to z tw. Pitagorasa
np.
x2 =172−72 ⇒
x2 = 10 * 24 = 5 *2* 8 *3 = 16 *15 ⇒
x=4√15 ,
czyli
2x = 8√15 − szukana długość przekątnej . ...
28 sty 13:30