pochodna n-tego stopnia
doom123: Obliczyć pochodną n−tego rzędu funkcji:
y=
√x
Zrobilem kilka przykladow tego typu, ale z tym mam problem. Przyklad:
y=x
n
Po wypisaniu kilku pochodnych: 1., 2., 3−go stopnia, napisalem sobie pochodna 4−tego stopnia w
taki sposob: y
(4)=n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*x
n−4
( * użyłem jako znak mnożenia)
potem zapis pomocniczy: n!=n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*(n−4)*(n−5)*(n−6)*...*3*2*1
zeby dostac to co potrzebne− iloczyn wyrazow od "n" do "(n−3)" musze podzielic "n!" przez druga
czesc − od "(n−4) " do "1" czyli przez "(n−4)!"
w ten sposob dostaje wzor na n−ta pochodna funkcji:
Przy liczeniu wzoru na n−ta pochodna funkcji y=
√x
rozpisalem kilka linijek ale nie mam pojecia co dalej;
pochodna 4−go stopnia zapisalem w taki sposob:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y(4)= |
| *( |
| − 1)*( |
| − 2)*( |
| − 3)* x 12 − 4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(tam jest x do potegi (jedna druga minus 4))
wzor na pochodna, przy n=4 zapisalem tak:
| | (n−5)(n−7)(n−9) | |
y(n)= |
| *x 12 − n |
| | 2n | |
podjalem tez probe zapisu pochodnej n−tego stopnia (ostateczny wzor, szukany w zadaniu):
po wyliczeniu ze (n−10)=(n−5 −2(n−2) −1)=(−n−2)
(n−8)=(n−10 +2)=(−n−2 +2)=(−n)
podchodzac w podobny sposob jak w poprzednim przykladzie musialbym podzielic (n−5)! przez to co
jest za (n−9) a takze podzielic tez przez wyrazy z parzystym odjemnikiem : (n−6)(n−8) dla n=4
| | (n−5)! | |
y(n)= |
| * x 12 − n |
| | 2n *(−n−2)!(n−6)(n−8)*...*(−n) | |
chyba jakies glupoty powypisywalem, poza tym liczba pod silnią musi być N
+
pls help