Oblicz: tg15st + ct 15st.
ziomuś: tg15st + ct 15st Jak to obliczyć proszę o wyjaśnienie krok po kroku.
28 sty 13:07
Kot admin. Co ja pacze? : tg15
o = 2 −
√3
28 sty 13:09
Kot admin. Co ja pacze? : nie wiem co oznacza zapis ct więc dodam jeszcze ctg15o = 2 + √3
28 sty 13:10
Jolanta: tg(900−α)=ctgα
tg150=tg(90−750)=ctg750
tg150+ctg150=ctg750+ctg150=
28 sty 13:13
Kot admin. Co ja pacze? : albo tak :
| | sin15o | | cos15o | |
tg15o + ctg15o = |
| + |
| = |
| | cos15o | | sin15o | |
| | sin2 15o + cos2 15o | | 2 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | sin15o * cos15o | | 2sin15ocos15o | | sin30o | |
28 sty 13:15
ziomuś: No tak, ale sin2 15 stopni + cos2 15 stopni to nie powinno być 1? Bo jest wzór jedynki
trygonometrycznej sin2 α +cos2α=1. To jak to jest?
28 sty 13:42
Kot admin. Co ja pacze? : ale zauważ że licznik i mianownik przemnożyłem przez 2
28 sty 13:44
ZKS:
Ale to wyrażenie całe zostało pomnożone jeszcze przez 2 aby zastosować w mianowniku
2sinαcosβ = sin2α.
28 sty 13:45
Kot admin. Co ja pacze? : Witaj
ZKS 
Powinieneś dodać że twoja tożsamość jest prawdziwa gdy α = β

Pozdrawiam
28 sty 13:52
ZKS:
Witam
Kot admin. Co ja pacze?.

Nie po prostu pomyliłem się pisząc β oczywiście tam miało być
α chochlika walnąłem.
28 sty 13:54
Kot admin. Co ja pacze? : Pomyłki zdarzają się każdemu
28 sty 13:56
ZKS:
Oczywiście dlatego idę skoczyć z mostu.
28 sty 13:57
ziomuś: Spojrzałem w kartkę ze wzorami i tam też było α.
A jak mam obliczyć cos2 26 stopni+ cos2 64 stopni?
28 sty 14:05
ziomuś: Wykombinowałem, że jak by dodać 26 stopni do 64 stopni to by to było 90. A wtedy wynik był by 0
bo jak cos ma 90 stopni to jego wartość jest 0.
28 sty 14:11
ZKS:
cos226o = sin2(90o − 26o) = sin264o
28 sty 14:11
Kot admin. Co ja pacze? : ZKS tylko wybrać dostatecznie wysoki most
ziomus zadanie dla ciebie :
Oblicz wartość wyrażenia :
sin10
o*cos20
o*cos40
o
28 sty 14:12
ZKS:
Aż sobie obliczyłem też.
28 sty 14:18
Kot admin. Co ja pacze? : To tutaj się liczy coś ?
xD
28 sty 14:26
ZKS:
Skoro polecenie jest oblicz to się oblicza coś.
28 sty 14:29
Kot admin. Co ja pacze? : Widocznie polecenie jest błędne

Na oko widać xD
ZKS a takie :
sin10
o * sin50
o * sin70
o =
28 sty 14:31
ZKS:
Tyle samo co powyżej.
28 sty 14:33
Kot admin. Co ja pacze? : wolfram się nie liczy xD
28 sty 14:37
ZKS:
A czy ktoś używa wolframa?
28 sty 14:38
ZKS:
Przecież widać że to jest to samo co podane wyżej.
28 sty 14:39
Kot admin. Co ja pacze? : to masz takie :
sin20o * sin40o * sin60o * sin80o
28 sty 14:42
ZKS:
Jej na to samo kopyto zadanie.
28 sty 14:42
Kot admin. Co ja pacze? : wiem

ale uwielbiam takie zadanka
28 sty 14:44
Kot admin. Co ja pacze? : to jak ZKS ile ?
28 sty 14:48
ZKS:
Uzasadnij że:
28 sty 14:49
pp:

α⊂
28 sty 14:50
pp: sory,za ten wpis,pomylilem sie
28 sty 14:51
ZKS:
To mam ponownie liczyć przecież to jest prawie to samo co wcześniej.
28 sty 14:56
Kot admin. Co ja pacze? : Policz sobie

Nie zaszkodzi
28 sty 14:57
Kot admin. Co ja pacze? : ZKS
co to jest to :
| | π | | π | |
tg |
| + 4sin |
| = √3  |
| | 3 | | 9 | |
Na oko widać że to jakiś żart
28 sty 14:58
ZKS:
| | π | | π | |
Zamiast |
| jest |
| przy tangensie.  |
| | 3 | | 9 | |
28 sty 15:02
Kot admin. Co ja pacze? : banalne
| | sin20o + 2sin40o | | sin20o + sin40o + sin40o | |
tg20o + 4sin20o = |
| = |
| = |
| | cos20o | | cos20o | |
| | cos10o + sin40o | | sin80o + sin40o | | 2sin60ocos20o | |
|
| = |
| = |
| = |
| | cos20o | | cos20o | | cos20o | |
√3
28 sty 15:09
ZKS:
Do Twojego zadanie mam podać wynik czy całe rozwiązanie?
28 sty 15:12
Kot admin. Co ja pacze? : całe
28 sty 15:15
ZKS:
sin20
osin40
osin60
osin80
o = sin20
osin(60
o − 20
o)sin60
osin(60
o + 20
o) =
| | √3 | | √3 | | 3 | |
= |
| sin20o(sin260o − sin220o) = |
| sin20o( |
| − sin220o) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | 3sin20o − 4sin320o | | √3 | sin60o | | 3 | |
= |
| ( |
| ) = |
|
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | 4 | | 16 | |
28 sty 15:19
Kot admin. Co ja pacze? : ZKS a spróbuj skorzystać z tożsamości :
4 * sinα * sin(60 −α) * sin(60 + α) = sin3α
28 sty 15:22
ZKS:
Przecież skorzystałem.
28 sty 15:25
ZKS:
3sin20o − 4sin320o = sin(3 * 20o) = sin60o
28 sty 15:26
Kot admin. Co ja pacze? : oo nie zauważyłem
28 sty 15:27
ZKS:
Jeżeli lubisz trygonometrię to masz jeszcze jedno zadanie.

Znajdź wartość sin18
o i cos36
o.
28 sty 15:30
28 sty 15:32
ZKS:
Ale to miałeś samemu rozwiązać a nie podać mi rozwiązanie heh.
28 sty 15:33
Kot admin. Co ja pacze? : omg...
28 sty 15:36