jaki do tego jest wzór potrzebny i jak to obliczyć?
mikołaj: wyznacz S i r okręgu opisanego równaniem x
2+y
2−2x−6y+9=0 rozwiąż pomocy

jaki do tego jest
wzór potrzebny i jak to obliczyć?
28 sty 12:50
Jolanta: x2+y=r2 to wzór jeżeli srodek jest w punkcie (0,0) a=0 i b=0
(x−a)2+(y−b)2=r2 S(a,b)
po podniesieniu do potęgi
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2 r to promień przyrównaj Twoje równanie do tego wzoru
28 sty 12:55
Bizon:
szesnaście tysięcy siedemset dwadzieścia siedem razy były już tu podobne zadania−

poszukaj ...
28 sty 12:56
mikołaj: a jaki wyszedł by wynik?
28 sty 12:57
Aga1: S(1,3), r=1.
28 sty 13:05