calka z egzaminu na uep
Ania: Obicz całkę z ln
2 x dx
Bardzo prosze o rozwiazanie
28 sty 12:32
Krzysiek: przez części 2 razy dwukrotnie różniczkując ln
u'=1
v=ln2 x
28 sty 13:15
nanana: hah mam taki sam przyklad..
wiec powiedzcie mi jak mozecie, czy dobrze...

∫ln
2x dx = xln
2 x − ∫ 2 lnx
1x x dx = xln
2 x − 2 ∫ ln x dx ..... i co dalej....

u(x) = ln
2x~ v(x)' = 1
u(x)' = 2 ln x
1x v(x) = x
pozdr
7 lut 18:50
nanana: tak

∫ ln x = x lnx − ∫
1x x dx = x lnx − x
odp. ∫ ln
2 x dx = x ln
2 x − 2 (x lnx −x) +C
7 lut 18:54
nanana: up
to tylko chwilka na sprawdzienie − proosze
7 lut 19:50
Kaitaye: To ja odkopię temat i nieco się pochwalę, komuś może akurat się przyda

∫ln
2x dx= u=ln
2x v'=1
u'=2lnx
1x v=x
A więc dalej = xln
2x − 2 ∫lnx dx (reszta x'ów się tutaj skraca) dalej na częsci
u=lnx v'=1
A więc =xln
2x − 2(xlnx − ∫1dx) (pamiętamy, że wszystko mnożymy razy 2)

Ostatecznie więc wychodzi nam
=xln
2x − 2xlnx − 2x + C
Viola
30 sie 20:40
całek: witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc dlaczego za v przyjmujemy 1? bardzo dziekuje
6 maj 20:43
galine: ponieważ masz cos w stylu 1*ln2x
9 cze 00:00