∑- cóż to takiego
SoA: Pytanie teoretyczne...
Mam taki wzór, który mnie bardzo zaciekawił.
D= ∑ (z "n" na górze i "k=1" na dole)
bd +
12
| | | |
O ile | jest dla mnie zrozumiałe, to nie rozumiem tej notacji sumacyjnej (?). Pozostała |
| | |
część równania jest dla mnie znana.
Mógłbyś ktoś mi pomóc w rozgryzieniu "∑ (z "n" na górze i "k=1" na dole)"? Za jakiekolwiek
informacje będę wdzięczny
28 sty 12:24
28 sty 12:31
Trivial:
Używając znaku ∑ możemy krótko zapisać długi wzór na sumę.
Przykład:
n
∑ xk = x1 + x2 + x3 + ... + xn−1 + xn.
k=1
Zaczynamy sumować od k = 1. Potem mamy k = 2, k = 3, ..., k = n. Gdy dojdziemy do n kończymy
sumowanie.
28 sty 12:34
SoA: Czyli to będzie suma składników postaci bd (czy bd + 12 ?) rozciągnięta na
wszystkie wskaźniki od 1 do n?
28 sty 12:35