matura podst.
czarny: Dany jest prostokąt ABCD. Z wierzchołków B i D poprowadzono prostopadłe do przekątnej AC
dzielące ją na trzy odcinki AE, EF, FC , każdy długości 4. Oblicz długości boków prostokąta.
pigor: ....np. tak ,
niech h − odległość wierzchołka B od przekątnej AC , a
x >y = ? − szukane boki
prostokąta, to z elementarnych związków miarowych w trójkącie prostokątnym − tu w ΔABC ,
wynikających z ...

podobieństwa w nim , masz np.
x
2 = 8 * 12 = 16 *6 ⇒
x = 4√6 − szukany dłuższy ,
y
2 = 4 * 12 = 16 *3 ⇒
y = 4√3 − szukany krótszy bok prostokąta . ...