?
Patryk: Rozwiąż równanie
f(x)=√9−8x−x2 g(x)=3x−3
f(x)=g(x)
mam problem z tym pierwiastkiem
28 sty 11:27
Soulja: √9−8x−x2 = 3x−3
9−8x−x2 = 9x2−18x+9
−10x2 +10x = 0
x(−10x + 10) = 0
x=0
x=1
28 sty 11:34
Patryk: czyli należy skorzystac z tego
√a=b
a=b2
28 sty 11:37
Soulja: no musimy się pozbyć pierwiastka więc potęgujemy obie strony równania
28 sty 11:40
Patryk: dzięki
28 sty 11:43
Soulja: jeszcze o dziedzinie zapomnieliśmy, wyznacz sobie z pierwiastka wiedząc że nie może być liczby
ujemnej czyli −x2−8x+9 ≥0
28 sty 11:44
Soulja: spoko
28 sty 11:44
pigor: ... no i
x=0 nie spełnia tego równania (nie jest jego rozwiązaniem) ...
28 sty 11:48
Soulja: no czyli zostaje x=1 tak wyszło w odpowiedziach ?
28 sty 11:51
pigor: ... joj widzę, że blade pojęcie macie o równaniach z pierwiastkiem , a przede wszystkim ...

nie znacie definicji pierwiastka np. st. 2−ego , bo jeszcze musi być
3x−3 ≥0 , czyli
x ≥1 . ...
28 sty 11:53
Patryk: mam jeszcze rozwiązać nierówność g(x)*f(x)≥0
może tez tak być
(−x2−8x+9)(9x2−18x+9)≥0
28 sty 12:11
pigor: ... np.
− (x
2−8x−9) * 9(x
2−2x+1) ≥ 0 /:(−9) ⇔ (x−9)(x+1)(x−1)
2 ≤ 0 i teraz
rysujesz wiesz co i odczytujesz , że musi
x ∊ < −1 ; 9 > . ...
28 sty 13:19