matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania
Wielomian to wielomian:
x
1.
=0
x+2
2x+3
2.
=1
x−2
x−3
3.
=2
x
x−4
4.
=−2
x
x
2
5.
=2
x−1
#−x
2
6.
=1
x
2
x
2
−4
7.
=0
3−2x+x
2
−x
2
−x+2
8.
=0
x
2
x+1
9.
=2
x
2
Prosze o pomoc, to bardzo ważne.
28 sty 10:04
Wielomian to wielomian:
W punkcie 6. "#" to oczywiście "3".
28 sty 10:33
Bizon:
... czekasz na pomoc ... czy gotowca ... Dziedzina ... i licz ... −
28 sty 10:34
Aga1:
Tam, gdzie masz po prawej stronie 0, to przyrównujesz do 0 tylko licznik .
a
=0⇔a=0 i b≠0
b
np.1.
x
=0 /x+2
x+2
x=0 D=R−{−2}, bo x+2=0, x=
−2
2) Jeśli po prawej stronie nie ma 0, to możesz napisać w postaci proporcji,
2x+3
1
=
x−2
1
i mnożyć na "krzyż" 1*(2x+3)=1*(x−2) Nie zapomnij o dziedzinie
28 sty 10:41