Kongruencje
MenosGrandes: Mam problem z kongruencjami ...potrzebuje znaleźć 21
−1MOD 64 i nie wiem jak to zrobić
Dziekuje za pomoc
28 sty 09:36
AC:
Skorzystaj z rozszerzonego algorytmu Euklidesa.
Wynik to:
21−1 = 61 mod 64
28 sty 10:21
MenosGrandes: a jakoś wyjasnij możę coś bardziej?
Prosze CIeE!;1pp
28 sty 10:25
Vax:
{21*0 + 64*1 = 64
{21*1 + 64*0 = 21
| | 64 | |
Od pierwszego odejmujemy drugie pomnożone przez 3 ([ |
| ] = 3): |
| | 21 | |
{21*1 + 64*0 = 21
{21(−3)+64*1 = 1
Czyli 21
−1 = −3 = 61 (mod 64)
28 sty 11:42
28 sty 11:50