rozwiązać równanie
anna575k: ln(x)=2x2−x−1
28 sty 00:15
ZKS:
| | 1 | |
ln(x) = 2(x − 1)(x + |
| ) |
| | 2 | |
x = 1
28 sty 00:23
bart: to nie jest jedyna odp.. ze x1=1 od razu widac ale jest jeszcze x2
28 sty 00:24
ZKS:
Wiem przecież ale x2 raczej nie znajdę tak jak i Ty.
28 sty 00:31
anna575k: x=e2x2 −x −1
i nie wiem co dalej
28 sty 00:49
pigor: no cóż,
... zostały ci metody przybliżone np. Newtona , przy takim edytorze nie łatwa ...

praca ,
powiem tylko , że zagęszczanie ...

"klatki" tego pierwiastka, możesz zacząć od przedziału
(
14 ;1)
28 sty 11:03