Geometria analityczna
Krl:

Witam. Cały czas popełniam jakiś głupi błąd w poniższym zadanku, jest ono łatwe więc mam
nadzieję iż wspólnie znajdziemy ten błędzik
Treść:
A(−2,2) i B(4,1) sa wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt D(0,1) jest punktem przecięcia
wysokości trójkąta. Znajdź współrzędne C
Moje rozwiązanie:
| | 1 | |
1.Równanie pr. AD→y=− |
| x +1 |
| | 2 | |
2. Następnie wyznaczam prostą BC (prostopadła do AD i B∊prBC) → wychodzi pr BC=2x−7
3.Wyznaczam równanie prostej BD →y=1
4. Wyznacxzam równanie prostej AC ( prostopadła do BD i A∊AC) →x=−2
5. C należy do prostych AC i BC→ wychodzi mi z tego C(−2,−11)
Powinno wyjść C(−2,5)
Proszę o znalezienie błędu w moim rozwiązaniu i tylko o to. Nie interesują mnie inne
rozwiązania
Dziękuję i pozdrawiam
27 sty 22:30
goldenfille: a pr AD→y=
12x+1
nie powinno być tak
27 sty 22:40
goldenfille: a nie... sorki
27 sty 22:40
Aga1: Rozwiązywałam innym sposobem i C (−2,−11)
Narysowałam też w układzie współrzędnych.
27 sty 22:55
Krl: Ale to jest źle patrzyłem na innych stronach i dobrze ludziom wychodziło. Kurcze robilem to na
3 sposoby i zawsze wychodzi ta samo. Jakiś błąd notoryczny się wkrada
27 sty 23:02
Aga1: Jest jeszcze taka możliwość, że podałeś inne punkty.
27 sty 23:11