rozwiąż nierówność
mikołaj: rozwiąż nierówność: −x2−9x+10≥0 wzór: b2− 4ac
27 sty 21:52
BLAZEJ_505: jest to wzór na wyznacznik trójmianu kwadratu potocznie zwany deltą, dla równania ax2+bx+c=0,
zatem
Δ=81+40=121
√Δ=11
x1=9−11−2=2
x2=9+11−2=−10
27 sty 21:56
mikołaj: a jak o podstawiłeś ?
27 sty 22:02
Apuchtin: x1=−b−√△
27 sty 22:09
BLAZEJ_505: ogólny wzór równania kwadratowego to ax2+bx+c=0, a wzór na deltę to Δ=b2− 4ac i jeżeli
Δ>0, to równie ma dwa rozwiązania x1=−b−√Δ2a i x2=−b+√Δ2a
Δ=0 to równanie ma jedno rozwiązanie x0=−b2a
Δ<0 to równanie nie ma rozwiązań
27 sty 22:09
pigor: lub bez tej ogłupiającej "delty" zwanej
wyróżnikiem trójmianu
kwadratowego ...

łatwo, szybko i przyjemnie tak :
−x2−9x+10 ≥0 ⇔ −x
2−10x+x+10 ≥0 ⇔ −x(x+10)+1(x+10) ≥0 ⇔
−(x+10)(x−1) ≥0 ⇔
−10 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊< −10 ; 1 > . ...
27 sty 22:09
gosc: z nierówności wynika ze a= −1 b= −9 c= 10
Δ = (−9)2 − 4 * (−1)* 10= 81 +40= 121
Δ jest większa od zera wiec wyliczasz x1 i x2
to już miałeś podane jak
27 sty 22:11
BLAZEJ_505: tam jest błąd w moich obliczeniach w x1 ma wyjść 1, bo zapomniałem skrócić
27 sty 22:11
Apuchtin: x1=(−b−√△)/2a
x2=(−b+√△)/2a
przepraszam za poprzedni wpis, i że dałem dzielenie zamiast kreski ułamkowej, ale pierwszy raz
tutaj pisze nie wiedziałem jak
pozdr
27 sty 22:12
gosc: to wzory i podstaw dane
27 sty 22:17
mikołaj: A to zadanie z równości:3x2 −2x−1=0 wzór b2 −4ac totak samo liczyć jak z nierówności
czy wzór na x∨1, i x⋁2 sie zmienia?
27 sty 22:20
BLAZEJ_505: tak, tylko zależy jaką masz Δ, w tym wypadku jest dodatnia
27 sty 22:22
BLAZEJ_505: a wzór się nie zmienia
27 sty 22:22