...
Uczen pani Białek: Wielomiany...

Wiedzac ze liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) znajdz pozostale pierwiastki tego
wielomianu
W(x)=x
4 + 2x
3 −7x
2 −8x +12 r=2
27 sty 20:58
Krzysiek: podziel np. hornerem i będziesz miał wielomian 3 stopnia
27 sty 21:08
pigor: ... , a jak ...

nie lubisz pana Hornera lub szkoda ci czasu (tak jak mnie) , to ..

pokombinuj np. tak :
W(x) =
x4+2x3−7x2−8x+12= x
4+2x
3−7x
2−8x+12
= x
4−2x
3+4x
3−8x
2+x
2−2x−6x+12 =
= x
3(x−2)+4x
2(x−2)+x(x−2)−6(x−2) = (x−2)(x
3+4x
2+x−6) = (x−2)(x
3−x
2+5x
2−5x+6x−6) =
= (x−2)[ x
2(x−1)+5x(x−1)+6(x−1) ]
= (x−2)(x−1)(x
2+5x+6) = (x−2)(x−1)(x
2+2x+3x+6) =
= (x−2)(x−1)[ x(x+2)+3(x+2) ] = (x−2)
(x−1)(x+2)(x+3) , więc
{1,−2−3} − szukane
pozostałe pierwiastki danego wielomianu W . ...
27 sty 22:01
Uczen pani Białek: Ale zes to wykombinowal...
27 sty 22:10
Basiek: Jak widzisz w poście
Pigora, dzieleniem Hornerem jest miłym zajęciem
27 sty 22:13
pigor: ... ja po prostu chciałem to łopatologicznie rozpisać, może ktoś lubi tak się bawić , by
wyćwiczyć swoją pamięć operacyjną (RAM) , bo przecież jej nie wymieni, a ...

schemat to
jak to schemat , ćwiczy tylko ... mięśnie, a nie mózg − nasz wspaniały, najmocniejszy komputer
, ...

no nie
27 sty 23:02
Kot admin. Co ja pacze? : pfff
Po co nam informacja że r = 2 jest podwójnym pierwiastkiem

x
4 + 2x
3 − 7x
2 − 8x + 12 = 0
x
4 + 2x
3 + x
2 = 8x
2 + 8x − 12
(x
2 + x + y)
2 = 8x
2 + 8x − 12 + a
a = (x
2 + x + y)
2 − (x
2 +x)
2 = 2x
2y + 2xy + y
2
P = 8x
2 + 8x − 12 + 2x
2y + 2xy + y
2 = (8+2y)x
2 + (8 + 2y)x + y
2 − 12 .
Δ = (8 + 2y)
2 − 4(8+2y)(y
2 − 12). Widać że mogę wyciągnąć (8 + 2y) przed nawias więc Δ = 0
dla y = −4
P = 0x
2 + 0x + 4 = 2
2
(x
2 + x −4)
2 − 2
2 = 0
(x
2 + x − 6)(x
2 + x − 2) = 0
z pierwszego otrzymamy x = −3 v x = 2
z drugiego x = −2 v x = 1
na oko widać że pozostałe pierwiastki to x = −3 v x = −2 v x = 1
to jak ktoś nie lubi kombinować
27 sty 23:14
ZKS:
Metoda Ferrariego.
27 sty 23:24
Kot admin. Co ja pacze? : Oczywiście
27 sty 23:25
Basiek: Próbuję to ogarnąć i teraz ja zadaję sobie pytanie. "Co ja pacze?"
27 sty 23:26
Kot admin. Co ja pacze? : Już niedługo nie będzie paczenia
27 sty 23:26
Basiek: Wydaje Ci się
27 sty 23:32
27 sty 23:34
Basiek: Nie wiem, co ze mną jest nie tak, że wszyscy mi ten filmik wysyłają.
Ja jestem w zasadzie za ACTA, a przynajmniej nie miałam nic przeciwko, póki dziś nie weszłam na
stronę z serialami online, żeby się dowiedzieć, że sobie nie oglądnę. W zasadzie, nie oglądnę
sobie tego nawet na stronach zagranicznych. Cudownie.

"Nie popacze"
27 sty 23:37
27 sty 23:42
Basiek: To też mi przesłano− kilka razy.
27 sty 23:47
Kot admin. Co ja pacze? : Tobie to chyba wszystko już po przesyłali
28 sty 00:20
Basiek: Te dwa to była lekka rzecz.

Sarnie żniwo oglądałeś? − rzeźnia. Ja po 30s. odpadam.

Swoją drogą, już rozumiem skąd wziął się Twój nick...
28 sty 00:24
Kot admin. Co ja pacze? : Rozumiesz?
To niby skąd
28 sty 01:07
28 sty 01:51