BŁAGAM O POMOC
Pragnący_wiedzy: BŁAGAM O POMOC
Witam, mam do policzenia:
Pierwsza pochodna funkcji f jest równa f'(x)=e2x(2)+4x
− zbadaj czy funkcja f jest wypułka
Dziękuję bardzo za odpowiedzi !
27 sty 19:55
Kasia: policz druga pochodna czyli oblicz pochodna tego co masz teraz (pierwsza pochodna)
27 sty 20:00
Pragnący_wiedzy: f'(x)=e2x2+4x
F"(x)=e2x2+4x(4x+4)
f"(x)=4e2x2+4x(x+1)
i co dalej?
27 sty 20:03
Kasia: teraz rownanie: druga pochodna = 0 a pozniej druga pochodna > 0
mnie uczono ze wypukła to taka ∪ nie wiem jak jest u ciebie
27 sty 20:21
Pragnący_wiedzy: możesz mi napisać jak to będzie dokładnie? bo wlasnie nie moge do tego dojść ? Prosiłbym
bardzo
27 sty 20:30
Kasia:
druga pochodna = 0 ⇔ x = −1
druga pochodna > 0 ⇔ x > −1
tak jak pisałam nie wiem która funkcja u ciebie to wypukła a która wklęsła
u mnie byłaby to odpowiedź: Funkcja jest wypukła w przedziale (−1, ∞)
27 sty 20:36
Pragnący_wiedzy: No okej

Też tak na początku myślałem tylko w zadaniu mam podane .. Pierwsza pochodna funkcji f jest
równa (to co wcześniej pisałem). Wówczas... funkcja f jest wypułka (i tu mam napisać tak lub
nie, nic więcej)
27 sty 20:43
Pragnący_wiedzy: ma ktoś pomysł?
27 sty 21:39