Spr. czy proste o równaniach y=2x-4, y=4x+6, y=3x-5 przecinają się w jednym p
gosc: Spr. czy proste o równaniach y=2x−4, y=4x+6, y=3x−5 przecinają się w jednym punkcie.
obliczyłam:
2x−4=4x+6
x=−5
4x+6= 3x−5
x= −11
2x−4=3x−5
x= 1
nie wiem co dalej
27 sty 19:14
Aga1: Odp. nie, bo odcięte tych punktów są różne.
27 sty 19:19
kurczak:
skoro obliczyłeś x, musisz obliczyć y żeby znać współrzędne punktu w którym się przecinają.
x=−5
y=2x−4= 2*(−5)−4=−14
P(−5;−14)
x=−11
y=3x−5=3*(−11)−5=−38
P(−11;−38)
x=1
y=3x−5=3*1−5=−2
P(1;−2)
27 sty 19:20
gosc: czyli żeby te proste przecinały się w jednym punkcie to ich odcięte czyli na osi x musiałyby
mieć ten sam punkt, tak?
27 sty 19:39
Aga1: Tak, ale i rzędne muszą być też równe. W tym przypadku y nie musisz liczyć chociaż możesz.
27 sty 19:45
gosc: aha, rozumiem, dziękuję
27 sty 19:49