Wyznaczenie punktów stacjonarnych pochodnej
Annie: hej, czy ktoś może pomóc mi wyznaczyć punkty stacjonarne a przede wszystkim wskazać mi jak się
tego dokonuje, że wychodzą one. Albo jakaś głupia jestem, albo nie wiem co ale nie mam pojęcia
jak je wyznaczyć... Wiem, że pochodną przyrównuje się do 0 ale co dalej?
Przykład: f'(x)=0 wtedy gdy, 4x2−4x=0
27 sty 18:46
Aga1: x(4x−4)=0
x=0 lub 4x−4=0
x=1.
27 sty 18:50
Annie: a możesz mi teraz powiedzieć dlaczego x =0? skąd to wychodzi? No i gdyby np. pochodna była
4x3−4x to wówczas jak to rozwiązać?
27 sty 18:54
Aga1: 4x3−4x=0
4x wyłączysz przed nawias
4x(x2−1)=0
4x(x−1)(x+1)=0
Przyrównujesz do 0 każdy czynnik zawierający x:
4x=0 lub x−1=0 lub x+1=0
rozwiązujesz
x=0 lub x=1 lub x=−1.
27 sty 19:13
Annie: jejku, wreszcie wiem o co chodzi

Dziękuję Ci ślicznie

Powiedz mi, wiesz może jak narysować
do tego wykres? Z tego co rozumiem, to jeżeli pkt. X1 będzie dodatni to zaczyna się od prawego
górnego rogu w stosunku do osi, kierując się w dół... Dobrze to rozumiem?
27 sty 19:20
Aga1: Jeśli przy x w najwyższej potędze jest liczba dodatnia, to zaczynasz rysować od prawego górnego
rogu.
27 sty 19:23
Aga1: Narysuj, to Ci sprawdzę.
27 sty 19:23
Annie: Jesteś świetna

Czyli, jeżeli w pochodnej mam przed x−sem o najwyższej potędze cyfrę dodatnią
to zaczynam od prawego górnego rogu, jeśli mam ujemną to zaczynam od lewego dolnego... w
naszym przypadku mam 4x
3 więc zaczynam od prawego górnego, dochodzę do pkt. X1 idę w dół,
odbijam do X=0, idę w górę, odbijam i idę w dół do x=−1?
27 sty 19:31
Annie: Dalej nie rozumiem

!
27 sty 19:34
Annie: ktoś się podszył pode mnie?
27 sty 19:35
Annie:

Próbuję to narysować ale nie chce się załadować
27 sty 19:37
Annie:
27 sty 19:39
Aga1: Dobrze narysowałaś0 19.37.
Ktoś zaczyna się bawić.
27 sty 19:42
Annie: No widać, że co niektórzy jeszcze nie dorośli do tego by zasiadać przed komputerem... Aga1,
dziękuję Ci za pomoc, gdybyś mogła mnie tylko utwierdzić w fakcie czy tak to należy
interpretować to będę wdzięczna...
27 sty 19:44
Aga1: No ty chyba też nie dorosłaś...
27 sty 19:45
Aga1: Ktoś mnie znowu uprzedził.
Dobrze rozumujesz, ale jak są pierwiastki dwukrotne, to troszkę trzeba inaczej.
27 sty 19:47
27 sty 19:48
Aga1: Jesteś tempa
27 sty 19:50
Aga1: A co to znaczy tempa Ago1?
27 sty 20:09
hkj: ΔΩ≤∊←
11 lis 16:00