Punkt P= (√2, b) należy do prostej o równaniu √2x-4y+2=0. Znajdź rzędną punktu
karola: Witam. nie wiem jak rozwiązać zadanie z geometrii analitycznej.
Punkt P= (√2, b) należy do prostej o równaniu √2x−4y+2=0. Znajdź rzędną punktu P.
Rzedną punktu P jest b czyli y ponieważ rzędne to te które leżą na osi y.
Przekształciłam równanie do postaci ogólnej, próbowałam z układu równań podstawiając b do
wzoru ogólnego y=ax+b ale nie wiem czy pod y mam podstawić wartość √2. W ogóle po
przekształceniu równania prostej wyszły mi dziwne rzeczy także proszę o bardzo pomoc.
27 sty 18:44
Aga1: x=√2, y=b
√2*√2−4b+2=0
−4b+4=0
b=1.
27 sty 18:48
karola: dzięki wielkie!
27 sty 18:53