Cięciwa i okrąg
Marek19: Na okręgu o promieniu r dane są punkty A , B , C i znane są długości AC=b BC=a .
Jaka jest długość cięciwy AB ?
27 sty 18:29
Jolanta:

AC=b BC=a
AB=b−a
| | α | |
L ł = |
| *2πr wzór na długośc łuku |
| | 3600 | |
AB=Lł
| | AB | |
α= |
| *3600 AB masz r masz liczysz kąt |
| | 2πr | |
promienie to ramiona trójkąta równoramiennego
długośc cieciwy to trzeci bok obliczymy z tw,cosinusów
x
2=r
2+r
2−2*r*r*cosα /
√ obustronnie i masz cieciwę
27 sty 20:47
Aga1: AB=b−a − jak to Jolu wyliczyłaś?
27 sty 22:34
Jolanta: W tresci zadania jest ,ze znane sa długości AC=b BC=a
AB+BC=AC
AB=AC−BC=b−a
28 sty 12:48
Aga1: W trójkącie ABC
AC≠AB+BC.
Suma wektorów AB i BC jest równa wektorowi AC.
28 sty 12:53
Bizon: Porównaj Jolu to co piszesz ze swoim rysunkiem
28 sty 12:53
Jolanta: Zle to zrozumiąłam ? AB ,AC .BC to nie długości łuku?
28 sty 12:58
Zen64:
Wystarczy poprostu rozwiązać na c układ równań:
| ⎧ | sinγ=c2r | |
| ⎩ | cosγ=a2+b2−c22ab |
|
(γ,c−niewiadome)
Jak wyrugujesz uprzywilejowaną prostytutkę tv,mającą między innymi
nieformalne techniczne możliwości"zaciemniania" zapisu to można się
zastanowić nad sprawnością rozwiązywania powyższego układu
28 sty 14:47