Mariusz:
To jest równanie Bernoulliego
ale nie potrzeba sprowadzać go do postaci
y' +P(x)y=Q(x)y
r
wystarczy podstawić u = y
2
u =y
2
Po podstawieniu mamy
Tutaj proponuję uzmiennienie stałej
Na początek, gdy chcemy dowiedzieć się jak rozwiązywać takie równania tak będzie lepiej.
Później możemy się bawić w szukanie szybszych rozwiązań
Rozwiązujemy równanie jednorodne
ln|u| = ln|x|+C
1
|u| = e
C1|x|
u = ±e
C1x
u = C
2x
Przyjmujemy że całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci
u(x) =C(x)x
x(C'(x)x + C(x)) − C(x)x = −x
C'(x)x
2 +xC(x) − C(x)x = −x
C'(x)x
2 = −x
C(x) = −ln(x)
u
s(x) = −xln(x)
Całka ogólna równania niejednorodnego jest równa
sumie całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego
u(x) = Cx − xln(x)
y
2(x) = Cx − xln(x)
Możemy podać rozwiązanie w postaci uwikłanej
y
2 = Cx − xln(x)
y
2 + xln(x) = Cx