Wyrażenia wymierne
aga: (a+ 2a)2 − (a2−2a)
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić proszę
a wynik ma wyjść 8 a≠0
27 sty 17:02
bart: no ale czemu to sie rowna?
27 sty 18:14
BLAZEJ_505: na pewno ma wyjść 8?
27 sty 18:26
Mila: wyjdzie, jeśli będzie to róznica kwadratów, chyba brakuje tam 2 potęgi przy drugim nawiasie.
27 sty 20:55
pigor: ...:( no, no, droga Ago , na drugi raz nie każ mi się domyślać, bo
musiało tak być ...
(a+2a)2−(a2−2a)2 , wtedy gdy tylko
a≠0 mamy dalej − tak jak lubię
...

np. :
= (a+
2a)
2−(a−
2a)
2 = (a+
2a)−a+
2a) (a+
2a+a−
2a) =
= (
2a)+
2a) (a+a) =
4a * 2a =
4*2aa =
8 i
a≠0. ...

no i co ?
27 sty 22:35