Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
krówka: (
18a
13 − b
13)(
1512a + b)(
164a
23 −
18a
13b
13 + b
23)
−1
Nie udaje mi się, pewnie trochę potknęłam sie na ostatnim nawiasie... Proszę o pomoc, chociażby
na sam początek!
27 sty 16:43
Krzysiek: to podstaw na początek:
x=18a13
y=b13
27 sty 16:56
krówka: a co będzie z np. w przypadku drugiego nawiasu? to podstawienie nie zadziała, bo potem
wychodzi, że:
[(1512a)13 − b13][1512a + b][(1512a)23 −
18a13b13 + b23]−1
27 sty 17:15
Krzysiek: podstawienie dużo daje...
masz:
| (x−y)(x3 +y3 ) | | (x+y)(x−y)(x3+y3) | |
| =*= |
| =x2 −y2 |
| x2 −xy+y2 | | x3 +y3 | |
* 'rozszerzam mianownik do wzoru'
27 sty 17:20
krówka: podstawiłam potem, i też mi tak wyszło. dzięki za pomoc
27 sty 17:51