obliczyć pochodną
beniamin: taka funkcja
f(x)=sin(x+x√x2+4)
dla tych co umieją pewnie łatwizna ale ja mam problem jak to rozpisać z tego wzoru
y=u*V =>y'=u'*V+U*V'
ja nie mam pojęcia prosiłbym o pomoc
27 sty 15:40
Artur z miasta Neptuna:
f' = cos (x+x√x2+4) * (x+x√x2+4)' =
= cos (x+x√x2+4) * (1+ ((x+x√x2+4))') = // i tutaj stosujesz wzór który podałeś
27 sty 15:42
Artur z miasta Neptuna:
cos (x+x√x2+4)* (1+(x√x2+4)') −−− tak powinno być ... i teraz oblicz dalej
27 sty 15:43
beniamin: nadal ciężko
tam żle przepisałem i teraz już piszę z poprawką i bardzo chcę się nauczyć
= cos (x+√x2+4) * (1+ ((x+√x2+4))') =cos (x+√x2+4) * (1+1/2(x
2+4)) * 2x+4


27 sty 15:53
beniamin: wiec wydaje mni się że powinno być tak
cos (x+√x2+4) * (1+ (x+√x2+4)') =
=cos (x+√x2+4) * (1+1/2(x2+4)) * 2x
pytanie czy to jest dobrze?
27 sty 16:18