Objęość ostrosłupa prawidłowego rójkąnego
Mary: W prawidłowym osrosłupie trójąnym krawędź boczna ma długość l. Wiedząc że krawędzie boczne są
do siebie prostopadłe, obliczyć objętość ostrosłupa.
Dziękuję.
27 sty 14:59
Artur z miasta Neptuna:

a
2 = l
2+l
2 ⇒ a
2 = l*
√2
pole podstawy = pole trójkąta równobocznego o boku l*
√2
27 sty 15:26
Artur z miasta Neptuna:
wysokość tego ostrosłupa jest łatwo wyliczyć (tworząc trojkąt prostokątny z przyprostokątnymi
| | 2 | |
'h' i |
| 'ha' i przeciwprostokątną 'l' −−−− ha = wysokość trójkąta równobocznego w |
| | 3 | |
podstawie)
27 sty 15:28
Mary : wyszło mi l3/6 czy dobrze?
27 sty 17:00
Aga1: Dobrze.
27 sty 17:52