wykładnicza i trygonometria
zbk: | | sinπx | |
wyznacz zbiory A i B oraz A∪B∩N jeśli A={x∊R:4*9x +9*4x<13*6x} B={x∊R: |
| =0 |
| | 1−cosπx | |
niewiem czy zbiór A mi wyszedł dobrze jak x>0 a z B to niewiem jak rozpisać
prosze o pomoc
27 sty 14:45
Artur z miasta Neptuna:
B − cos πx ≠1 ⇔ x≠2k; k∊Z
sin πx = 0 ⇔ x = k; k∊Z (Z −−− całkowite)
B:= {x=2k+1; gdzie k∊Z}
27 sty 14:56
zbk: wielkie dzieki a zbiór A to mam dobry wynik?
27 sty 14:59
Artur z miasta Neptuna:
A:
2
2*3
2x+3
2*2
2x<(2
2+3
2)*2
x*3
x //dzielę przez 2
x*3
x
2
2−x*3
x + 3
2−x*2
x < 2
2+3
2
| 3x | | 2x | |
| + |
| < 22+32 // wspólny mianownik i dodaję |
| 2x−2 | | 3x−2 | |
| 3x−x+2+2x−x+2 | |
| <22+32 //dzielę przez 22+32 |
| 6x−2 | |
1<6
x−2
0<x−2
x>2
A:= (2,
∞)
A∪B∩N = {x=2k+1; gdzie k∊N} ... jeżeli u was N = {1,2,3,4, ....} −− czyli bez '0'
27 sty 15:05
Artur z miasta Neptuna:
sorki −−− skopałem tą nierówność w A.
Nie sugeruj się tym
27 sty 15:07
zbk: to jednak mój wynik zły dzieki za pomoc
27 sty 15:07
Artur z miasta Neptuna:
A = (0,2)
więc to co szukasz to będzie A∪B∩N = {1}
27 sty 15:22
zbk: a jak to policzyles ze A=(0,2) ?
27 sty 21:46
zbk : jak do tego dojść że A=(0,2)? nierozumie tego od wspólny mianownik przecież jak do wspólnego
mianownika to mnoże 3x *3x−2 w pierwszym liczniku i mam 32x−2 i potem z tym że
1<6x−2 to też nie rozumiem jak to z mianownika przeszło na drugom strone
28 sty 14:34
zbk: prosze o wskazówki do A
28 sty 17:56