Kombinatoryka proszę o rozwiązanie czterech zadań
jozin z bagien: Witam.
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu czterech zadań z kombinatoryki.
1.Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo że;
a)suma oczek jest równa 0
b)na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba mniejsza od 5
2.W pudełku jest 10 losów, w tym 3 wygrywające. Wyciągamy jednocześnie dwa losy. Oblicz
prawdopodobienstwo że wsród wylosowanych losów dwa będą wygrywające.
3.z cyfr 1,2,3,....9 losujemy ze zwracaniem dwie liczby i tworzymy z nich liczbę dwucyfrową,
której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych liczb. Oblicz prawdopodobieństwo, że
otrzymana liczba jest parzysta.
4.W kolejce do kasy ustawiło sie 6 osób, wsród których są osoby A i B. Oblicz
prawdopodobieństwo, że osoby A i B będą stały obok siebie w podanej kolejności.
27 sty 14:40
jozin z bagien: w pierwszym zadaiu w poleceniu a) miało byc: "suma oczek jest równa 8"
27 sty 14:42
Patrycja: dołączam się do prośby
27 sty 15:10
zxy: Zad. 1
Ad. a)
A={(2, 6), (3, 5), (4, 4) (5, 3), (6, 2)}
|A|=5
|Ω|=6
2=36
Ad. b)
|B|=C
14*C
16=4*6=24
|Ω|=6
2=36
27 sty 15:22
27 sty 15:23
zxy: Zaraz zrobię zad 2
27 sty 15:24
Aga1: Zad4.
IΩI=6!
IAI=5*4!=5!
27 sty 15:27
27 sty 15:30
Aga1:
zxy masz IAI inaczej niż ja. I kto ma rację?
27 sty 15:33
zxy: Zad. 3
|Ω|=9
2=81
|A|=C
19*C
14=9*4=36, bo na pierwsze miejsce można wstawić dowolną liczbę a druga decyduje o
parzystości, czyli tylko mogą być 2, 4, 6, 8
27 sty 15:36
zxy: "Aga1"
Zauważ, że losujesz 3 liczby! W zbiorze 10 liczb masz 3 wygrywające i 7 przegrywających. Chcesz
wylosować 2 wygrywające z 3 dostępnych oraz 1 przegrywającą z 7 dostępnych
27 sty 15:37
Artur z miasta Neptuna:
1.
| | 2*4*2+4*4 | | 24 | |
b) P(B) = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
2.
3.
4.
27 sty 15:39
Artur z miasta Neptuna: zxy === losujemy jednoczesnie DWA losy i oba mają być wygrywające.
27 sty 15:40
zxy: A bo losujemy 2 losy

! Mój błąd, źle przeczytałem zadanie
27 sty 15:42
Aga1: zxy , nie zgadzam się z Tobą."Wyciągamy jednocześnie dwa losy.
27 sty 15:42
zxy: Artur, odnośnie zad 2 podpunktu b). Jaki był twój tok rozumowania
27 sty 15:43
zxy: "Aga1ę ju napisałem, e le przeczytałem zadanie!
27 sty 15:44
Artur z miasta Neptuna:
Chyba 1 b) ...
(losuję 1−4, a w drugim 5 lub 6)*2 + losuje 1−4 * w drugim też 1−4
27 sty 15:47
zxy: Prościej od 1−6*1−4
27 sty 15:51
Artur z miasta Neptuna:
w tej konkretnej sytuacji akurat Ci się trafiło, ale ogólnie wynik powinien wyjść inny niż u
mnie.
Bo ty nie wziąłeś pod uwagę ... w pierwszym losowaniu 1−4 a w drugim 5−6.
ajjj ... i oczywiście ja źle dodałem
| | 2*4*2+4*4 | | 32 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
więc wychodzi więcej niż u Ciebie
27 sty 15:59
Artur z miasta Neptuna:
i się wtedy zgadza bo
B' −−− losuję w obu rzutach minimum 5
27 sty 16:01