Różnowartościowośc funkcji
ja: Mam pytanie, jak udowodnić że funkcja jest różnowartościowa: x2−3x ?
27 sty 14:27
Artur z miasta Neptuna:
udowodnić ? licz ją z definicji pochodnej
27 sty 14:28
Artur z miasta Neptuna: aaa sorki
przeczytałem "różniczkowalna"
27 sty 14:29
zxy: W ystarczy wyliczyć miesca zerowe i już widać, że jest bo dla x1=0 i x2=3 przyjmuje tą samą
wartość: f(x)=x2−3x => f(x1)=0 => f(0)=0 ⋀ f(x2)=0 => f(x2)=3
27 sty 14:33
Artur z miasta Neptuna:
funkcja jest różnowartościowa gdy:
∀x,y∊R x≠y ⇒f(x)≠f(y)
ale ta nie jest różnowartościowa
więc:
∃x1,x2 x1≠x2 ⋀ f(x1) = f(x2)
wybierasz x1 = −1 i x2 = 4
27 sty 14:35
zxy: *ja pierdziele oczywiści, że nie jest... sory ale nei dopisałem 'nie'
27 sty 14:37