prostopadlości prostych
Jula: wyznacz wartosci parametru p dla ktorej proste k: x−py−2p=0 oraz l: −3x+(2−p)y−6=0 sa
prostopadle.
po obliczeniach wychodzi ma p=−1 i p=3
dla p=−1
k: x+y+2=0 l: −3x+3y−6=0
dla p=3
k: x−3y−6=0 l: −3x−y−6=0
z odpowiedzi wiem ze zle wychodza mi rownania prostych l moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego?
powinno byc l: x−y+2=0 i l: 3x+y+6=0

27 sty 13:51
Jula: pomoże ktoś?
27 sty 14:06
Artur z miasta Neptuna:
coś źle przepisałeś
x−y+2 = 0 <−−− niemożliwe ... coś ze znakami nie tak
27 sty 14:06
Jula: dobrze przepisałam chyba że w książce jest błąd.
27 sty 14:09
Artur z miasta Neptuna:
na pewno jest błąd
bo kiedy x−py−2p = x−y+2

ani dla p = −1 (wskazuje na to −2p = 2) ani dla p = 1 (wskazuje na
to −py= −y)
27 sty 14:16
Jula: ale to akurat w odp jest dobrze. chodzi o proste l ? te odp x−y+2=0 i 3x+y+6=0 sa do
prostych l: −3x+(2−p)y−6=0 czyli jest cos zle w odp?
27 sty 14:22
Artur z miasta Neptuna:
no to pierwszej twoje rozwiązanie ... podziel w prostej l przez (−3) i co Ci wychodzi?
no to drugie twoje rozwiązanie ... pomnóż w prostej l przez (−1) i co Ci wychodzi?
to co w odpowiedziach
27 sty 14:26
Hejaa: o ja czyli jednak nie jest to takie trudne

dzięki
27 sty 14:30
pigor: ...

moim zdaniem powinno wyjść tak :
k ⊥ l ⇔ [1,−p] ⊥ [−3,2−p] ⇔ [1,−p] ◯ [−3,2−p] =0 ⇔ −3−p(2−p)=0 ⇔ p
2−2p+1−4=0 ⇔
(p−1)
2=4 ⇔ |p−1|=2 ⇔ p−1= −2 ⋁ p−1=2 ⇔
p= −1 ⋁ p=3 , a wtedy
dla
p= −1 masz
k : x+y+2=0 i l : −3x+3y−6=0 , czyli
l : x−y+2=0
lub
dla
p=3 masz
k : x−3y−6=0 i l : −3x−y−6=0 , czyli
l : 3x+y+6=0 . ...
27 sty 14:39