rozwiaz rownania
maj12: rzwiaz równania
a)(x2−16)2−2(x2−16x)−63=0
b)x4−3(x2−1)=7(x2−3)
oraz
2|x+6|−|x|+|x−6|=18
27 sty 13:23
Kot admin. Co ja pacze? : przypadkiem w podpunkcie a) nie ma o jednego x za dużo?
27 sty 13:25
Kot admin. Co ja pacze? : b)x4 − 3(x2−1) = 7(x2−3)
x4 − 3x2 + 3 − 7x2 + 21 = 0
x4 − 10x2 + 24 = 0
t = x2, t > 0
t2 − 10t + 24 = 0
Δ = 100 − 96 = 4
√Δ = 2
t1 = 6
t2 = 4
6 = x2 ⇔ x = ±√6
4 = x2 ⇔x = ±2
27 sty 13:28
maj12: jest o jedno "X" za mało powinno byc (x2−16x)2..................
27 sty 13:30
Kot admin. Co ja pacze? : 2|x+6| − |x| + |x−6| = 18
miejsca zaerowe :
−6,0,6
rozpatrywane przedziały :
1o : x ∊ (−∞;−6>
2o x ∊ (−6;0>
3o x ∊ (0;6>
4o x ∊ (6;+∞)
1o
−2x − 12 + x − x + 6 = 18
−2x = 24
x = −12 ∊ do rozpatrywanego przedziału
2o
2x + 12 + x −x + 6 = 18
2x = 0
x = 0 ∊ do rozpatrywanego przedziału
3o
2x + 12 − x − x + 6 = 18
0 = 0
cały przedział jest rozwiazaniem
4o
2x + 12 − x + x − 6 = 18
2x = 12
x = 6 nie należy do rozpatrywanego przedziału
Odp. to suma rozwiazań z poszczególnych przedziałów :
x ∊ {−12} suma <0;6>
27 sty 13:34
Kot admin. Co ja pacze? : (x2 − 16x)2 − 2(x2 − 16x) − 63 = 0
t = x2 − 16x
t2 − 2t − 63 = 0
na oko widać że t = 16 oraz t = −7
x2 − 16x = 9 ⇔ x2 − 16x − 9 = 0 ⇔ x = 8 ± √73
x2 − 16x = −7 ⇔ x2 − 16x + 7 = 0 ⇔ x = 8 ± √57
27 sty 13:37
Kot admin. Co ja pacze? : t = 9 oraz t = −7
27 sty 13:40
maj12: co oznacza znak przed pierwiastek z 73
27 sty 13:45
Kot admin. Co ja pacze? : x2 − 4 = 0 ⇔ x = ± 2 ⇔ x = 2 v x = −2
27 sty 13:45
maj12: aha−rozumiem .ok
27 sty 13:46