WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA
GOMES: Witam
można prosić o rozwiązanie. muszę sprawdzić co robię źle.
I3 − xI ≤ x − I2x − 6I
27 sty 12:31
Aga1: I3−xI=Ix−3I
I2x−6I=I2I*Ix−3I=2Ix−3I
x−2Ix−3I≥Ix−3I
−3Ix−3I≥−x //:(−3)
Rozwiąż nierówności i wyznacz część wspólną a otrzymasz odpowiedź.
27 sty 12:39
pigor: ... no to ... krótko np. tak :
|3−x| ≤x − |2x−6| ⇔ |x−3|+2|x−3| ≤ x ⇔ 3|x−3| ≤ x ⇔
3(3−x) ≤ x i x<3
lub 3(x−3) ≤ x i x≥3 ⇔ 4x ≥9 i x<3
lub 2x ≤ 9 i x≥3
⇔ x ≥
94 i x < 3
lub x ≤
92 i x ≥ 3 ⇔
94 ≤ x ≤ 3
lub 3 ≤ x ≤
92 , czyli
x ∊ <94; 3> U <3; 92>
. ...
27 sty 12:59