prawdopodobieństwo
axl: Wśród uczniów pewnej szkoły przeprowadzono ankietę. Osoba ankietowana rzucała monetą. Jeśli
wypadł orzeł, to odpowiadała na pytanie : "Czy lubisz matematykę?". Jeśli wypadła reszka, to
rzucała monetą jeszcze raz i odpowiadała na pytanie: "Czy w drugim rzucie wypadł orzeł?". W
ankiecie otrzymano 30% odpowiedzi TAK. Jaki procent uczniów tej szkoły lubi matematykę?
proszę o pomoc, wiem że to raczej trzeba zrobić z drzewka ale nie było mnie na lekcjach i nie
rozumiem tej metody.
27 sty 11:26
Artur z miasta Neptuna:

p −−− prawdopodobieństwo, że uczeń lubi matematykę (czyli jaki procent uczniów lubi matematykę)
na rysunku q = (1−p)
i masz ...
A = wypadł orzeł (czyli odpowiada na pytanie o matematyce)
B = wypadła reszka (czyli rzuca ponownie)
C = lubi matmę
D = nie lubi matmy
E = wypadł orzeł (w drugim rzucie)
F = wypadła reszka (w drugim rzucie)
oraz P(C) = 30% − P(E)
| | 30 | | 1 | | 1 | | 5 | |
P(C) = |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 2 | | 2 | | 100 | |
| | 2*5 | | 1 | |
czyli p = 2*P(C) = |
| = |
| = 10% |
| | 100 | | 10 | |
27 sty 12:22
axl: dzięki wielkie
27 sty 12:26
awdadw: 2ewdwawd
28 paź 18:13
awdadw: Okej thxxx
28 paź 18:14