(-1+i)^{19} gdzie robię błąd?
Zguta: Liczby zespolone:
Zadanie:
(−1 + i)19
a wiec tak obliczma cosx i sinx
|z| tez wyliczam i dochadzac do postaci
z=√219(cos 3/4π +isin3/4π)
liczac to wynik wychodzi mi √2i
a wynik powinien wyjsc 29(1+i)
gdzie robię błąd? Według jakiej zasady sprowadzić to z postaci √219 do postaci 29?
27 sty 11:14
Sławek:
(−1 + i)
19 = (
√2)
19(cos (19*3/4π) + jsin(19*3/4π) =
= (
√2)
19(cos (57/4 π) + jsin(57/4 π) =
| | √2 | | √2 | |
= (√2)19( |
| + j |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 11:58
Zguta: tak to i mi wychodzi no, ale skad sie bierze postac 2{9}?
27 sty 23:01