Pola figur
hwdtel:
dla jakich wartości parametru a pola obszarów ograniczonych:
1) wykresem funkcji y=4−x2 i osią OX
2) wykresem funkcji y=a2−4x2 i osią OX
są sobie równe?
Dore rady są jak srebro,pełne rozwiązanie jak złoto
27 sty 10:18
wmboczek: ∫−22(4−x2)dx=∫−a/2a/2(a2−4x2)dx
27 sty 11:06
x3:
2 2
∫(4−x2)dx =[4x−13x3]=0=?
−2 −2
27 sty 12:15
hwdtel:
2
[4x−13x3]=8+83−(−8−83)=643
−2
0,5a
[a2x−43x3] = 2a32+13a3=43a3
−0,5a
a=3√16=2,5198421
27 sty 13:43
Zen64:
Generalnie wynik poprawny.Ale gwoli ścisłości:
2
∫(4x−x2)dx=323
−2
0,5a
∫(a2−4x2)dx=23a3
−0,5a
27 sty 16:21