Rozwiąż równanie
CroCop: log2 ( 4 * 3x − 6 ) − log2 (9x − 6 ) = 1
Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie jak obliczać logarytmy podniesione do potęgi X
27 sty 09:41
krystek: korzystasz ze wzoru na różnice log
| 4*3x−6 | |
| =10 ( zamieniona 1 na log(10)) |
| 9x−6 | |
27 sty 10:08
CroCop: A jak wygląda ten wzór ...
logab = x = ax=b ? o to chodzi ?
jeśli tak to dalej nie wiem jak to wyliczyć, nie wiem jak za to się zabrać
27 sty 10:19
CroCop: f5
27 sty 10:59
CroCop: f5
27 sty 12:25
Kot admin. Co ja pacze? : krytsku nie wiem jakim cudem z logarytmu o podstawie 2 zrobiłeś log i podstawie 10

log
a b = c ⇔ a
c = b − to jest definicja logarytmu. Dalej liczy się tak jak normalne równanie.
27 sty 13:04
krystek: Ach ,zwykłe niedopatrzenie.Winno być ...=2 oczywiście log2x=1⇔x=2
27 sty 14:53