Układ rownań
magda: Cześć jak rozwiązać taki układ równań?
6x2+y2+10x=0
2xy+2y=0
układy są w "klamerce" probowałam zrobić przez podstawienie ale wychodzi mi ze y=−xy i nie wiem
co dalej..
Proszę o pomoc.
27 sty 02:12
sowa: myśle że należy to zrobić tak:
6x2 + y2 +10x = 0
2xy + 2y = 0/ y i stąd mamy
2x + 2 = 0 / 2
x = −1, teraz podstaw. za x = −1, do pierwszego równania
6(−1)2 + y2 + 10(−1) = 0 , wtedy
−4 = −y2 / *(−1), otrzymujemy
y2 = 4, więc
y = 2 v y = −2
27 sty 03:08
sowa: nie wiem czy to dobrze, bo to dawno miałem, no i ta późna pora, ale powodzenia!
27 sty 03:09
coped-zadania:
a)
6x2 + y2 + 10x = 0
y2 = −6x2 − 10x
2x (3x + 5) + y2 = 0
x = −1, y = ±2
x = 0, y = 0
y = −√2 √−3x2 − 5x
y = √2 √3x2 − 5x
b)
2xy + 2y = 0
2 (x + 1)y = 0
x = −1
y = 0
27 sty 10:22
AS: Z drugiego równania
2*y*(x + 1) = 0 => y = 0 lub x = −1
Podstawić do pierwszego
27 sty 10:38