matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
waldek:
oblicz x x
2
+ 5x = −6 jak obliczyć x?
27 sty 00:51
Kot admin. Co ja pacze? :
x
2
+ 5x + 6 = 0 teraz użyj Δ
27 sty 01:23
coped-zadania:
x
2
+ 5x = −6 x (x + 5) = −6 x
2
+ 5x + 6 = 0 (x +
5
2
)
2
− 1/4 = 0 x = −3 x = −2
27 sty 10:24