matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prostokąty
Maciek:
Długość boku AB stanowi jedna piątą obwodu prostokąta ABCD. Jaką część obwodu prostokąta ABCD stanowi długość boku BC?
27 sty 00:13
pigor:
1
... z warunków zadania |AB|=
Obw. , to
5
1
3
2|BC|+2|AB|=Obw. ⇒ 2|BC|=Obw.−2*
Obw. ⇒ 2|BC|=
Obw. ⇒
5
5
3
|BC|=
OBw. , czyli |BC|=0,3 OBw. , a inaczej
|BC|=30%Obw
. ....
10
27 sty 00:55
Maciek:
już rozumiem dzięki
27 sty 17:20