Dziedzina funkcji
Monika: wyznacz dziedzine funkcji
f(x)=((x−2)(x−3)(x−4))/({x−2)(x+5)(x+4))
Czy 2 nalezy do dziedziny tej funckji? Bo (x−2) wystepuje w mianowniku i w liczniku, gdy
podstawimy 2 pod x otrzymamy 0/0 (czy dzielenie zera przez zero jest dopuszczalne?)
27 sty 00:12
Artur z miasta Neptuna:
2 należy do dziedziny bo dzielisz nawiasy (x−2).
27 sty 12:51
Aga1: Najpierw ustalasz dziedzinę, a później możesz skracać.
D=R−{−5,−4,2}
Widać,że 2 nie należy do dziedziny
27 sty 12:54
Artur z miasta Neptuna:
czyli co
| | x | |
f(x) = |
| to D f = R/{0}  |
| | x | |
27 sty 13:07
Kot admin. Co ja pacze? :
27 sty 13:08