matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Atola:
jak obliczyć takć całkę? bardzo prosze o pomoc!
u
2
sinu
∫
du
cos
3
u
26 sty 23:48
Jack:
sin u
1
zauważ, że
=tg u, lecz (tg u)'=
cosu
cos
2
u
26 sty 23:53
Atola:
dalej nie wiem co z tym...
26 sty 23:56
Jack:
przez części: f(u)= x
2
f'(u)=2x
sinu
1
g'(u)=
g(u)=
(*)
cos
3
u
cos
2
u
sinu
(*)= ∫
du=
cos
3
u
⎧
t=cosu
⎩
fdt=−sinu du
=
1
1
1
−∫
dt=
+c=
+c
t
3
t
2
cos
2
u
Dalej już powinno pójść
27 sty 00:07
Atola:
dzięki wielkie
27 sty 00:26