koszty
nina: Dana jest funkcja kosztu całkowitego: K(x,y) = xln(4−x
2+3y). Obliczyć pochodne cząstkowe dla
x=1, y=5. Błagam, pomóżcie
26 sty 23:19
AS: A pochodne jednej zmiennej umiesz? Jeśli tak,to i z tym zadaniem nie ma problemu.
27 sty 11:37
pomagacz:
liczysz pochodną względem x i względem y, a później podstawiasz dane
| K | | xln(4−x2+3y) | |
| = |
| = liczysz po x−ach, y uznajesz za stałą |
| dx | | dx | |
| K | | xln(4−x2+3y) | |
| = |
| = liczysz po y−kach, x uznajesz za stałą |
| dy | | dy | |
27 sty 12:01
maj12: <......>− to oznacza w wartosci bezwzględnej
2<x+6>−<x>+<x−6>=18
27 sty 13:01