ABCD: Dla jakiej wartości parametru m pole trójkąta ograniczonego prostymi 2x + 3y - 6 = 0 i
x - y +m =0 i osią OX jest równe 1,8?
1 maj 19:00
Sitta: Można to zrobić np tak:
1. Znajdujemy współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.
A (3, 0) - punkt przecięcia prostej 2x + 3y - 6 = 0 z osią OX
B (-3m+6, -2m+6) punkt przecięcia prostych 2x + 3y - 6 = 0 i x - y +m =0 (rozwiązać
układ równań złożony z tych "prostych")
C( -m, 0) - punkt przecięcia prostej x - y +m =0 z osią OX.
Mając dane współrzędne wierzchołków trójkąta wystarczy podstawić je do wzoru na
obliczanie pola trójkąta metodą "wyznacznikową" i obliczyć m.
1 maj 21:27
Sitta: Mała pomyłka:
B ((-3m+6)/5; (2m+6)/5)
wtedy
PΔ= 1/2* |-m((2m+6)/5)- 3((2m+6)/5)| =1,8 /*10
|-2m2-12m-18|=18
m=0
6 maj 08:16