Pole powierzchni bocznej stożka jest trzy razy wieksze od pola jego podstawy. Il
aqlec: Pole powierzchni bocznej stożka jest trzy razy wieksze od pola jego podstawy. Ile razy objętość
stożka jest większa od objętości kuli wpisanej w ten stożek?
prosze o pomoc z tym zadaniem
26 sty 20:52
aqlec: nie wiem jak to zrobić
26 sty 21:03
al:
πrl=3πr2
l=3r
potem z Pitagorasa wysokość stożka
potem promień okręgu wpisanego w tójkąt, który jest promieniem kuli
....
mnie wyszło √2, ale nie wiem czy nie wkradł się bład w obliczeniach
26 sty 21:13
aqlec: a jak oblicz promień tego okręgu?
26 sty 21:23
al:
ja obliczyłem z pola, ale może jest jakiś wzór
26 sty 21:24
aqlec: ale jakiego pola?
26 sty 21:25
al:
pola trójkąta, 1/2*2r*h=1/2*2r*R+1/2*3r*R+1/2*3r*R, gdzie R−promień okręgu wpisanego w trójkąt
26 sty 21:30
aqlec: już wiem, dziękuję!
26 sty 21:34
al:
26 sty 21:37