Funkcje wymierne
xyz: wykonaj działania:
| | 1 | | 1 | | 2x | | 4x3 | | 8x7 | |
a) |
| − |
| − |
| − |
| − |
|
|
| | 1−x | | 1+x | | 1+x2 | | 1+x4 | | 1+x8 | |
b)
1x(x+1) −
1(x+1)(x+2) −
1(x+2)(x+3) −
1(x+3)(x+4) −
1(x+4)(x+5)
bardzo proszę o pomoc
ma ktoś jakiś pomysł na zrobienie tych zadań?
26 sty 20:42
xyz:
26 sty 20:53
wmboczek: b) rozkład na wyrażenia postaci 1/(x+i)−1/(x+i+1)
=1/x−1/(x+5)
26 sty 21:01
wmboczek: a) kolejno (kaskadowo) będą powielane obliczenia postaci a/(1−b2)−a/(1+b2)
ostatnie 8x7/(1−x8) − 8x7/(1+x8)
26 sty 21:07
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| = |
| − |
| |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| i tak kolejno |
| (x+1)(x+2) | | x+1 | | x+2 | |
26 sty 22:01